Anul acesta am facut si eu zacusca. De obicei nu fac zacusca pe motiv ca dureaza mult prepararea ei si se mananca foarte repede. Dar in cantitatile date mai jos este chiar usoara reteta. Ca sa imi usurez munca am fiert fasolea cu o zi inainte, ardeii capia i-am copt cu 2 zile inainte, iar morcovii chiar in ziua in care am facut zacusca. Fasolea am cantarit-o fiarta, la fel si ardeii i-am cantarit copti si curatati de coaja si seminte, iar morcovii si ceapa le-am cantarit dupa ce le-am curatat de coaja. Nu am vrut sa fac cantitate foarte mare, ca sa nu fie atata munca cu ea, am facut acum o portie si voi mai face la iarna cu ardei capia copt si congelat (am pus la congelator mai multe pungute), ceapa morcovi si fasole gasim si iarna, iar daca voi face la iarna stiu ca o mananc proaspata.
1 kg fasole alba fiarta
1 kg ceapa
700 g ardei capia copti
500 g morcovi fierti
500 ml ulei
3 foi de dafin
5 linguri bulion
sare si piper dupa gust
Mod de preparare:
Dam ceapa prin masina de tocat.
Tocam si morcovii fierti.
Si ardeii capia copti.
Iar la final tocam si fasolea fiarta.
Calim ceapa in ulei cu putina sare pana cand se inmoaie si devine sticloasa.
Cand ceapa s-a inmuiat, adaugam morcovii si lasam pe foc 5 minute.
Dupa ce au trecut 5 minute adaugam si ardeii capia si lasam iar pe foc 5 minute.
Adaugam si fasolea tocata si amestecam bine pana cand se incorporeaza in compozitie.
Dupa alte 5-6 minute punem si cele 5 linguri de bulion cu foile de dafin si amestecam bine.
Lasam sa fiarba pe foc mediu, amestecand continuu, sa nu se prinda de fundul cratitei. Cand uleiul se ridica la suprafata, da semne ca este aproape gata. Potrivim gustul de sare si piper si mai lasm pe foc cam 15-20 de minute, amestecand mereu.
Punem zacusca fierbinte in borcanele sterilizate in prealabil. Eu pun borcanele si capacele spalate bine pe o tava metalica in cuptorul electric la 150 C cu ventilatie sus si jos pt 15 minute. Cuptorul il pornesc cand pun borcanele in el, nu inainte. Dupa 15 min le mai las 1 minut,opresc cuptorul, deschid usa cuptorului si le las sa se mai racoreasca acolo, nu le scot fierbinti afara din cuptor ca sa nu crape.
Mie mi-a iesit exact cantitatea din imagine.
Infiletam bine borcanele cu capacele sterilizate si le invelim intr-un prosop. Le lasam pe masa din bucatarie pana se racesc, apoi le depozitam in camara.
Spor la treaba!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu