Persoane interesate

miercuri, 19 aprilie 2017

Baigli-Cozonac Unguresc

Baigli cozonac unguresc
Cozonacul baigli este un cozonac unguresc pe care ador si sa il fac si mai ales sa il mananc. E foarte gustos datorita umpluturii care este aproape mai multa ca aluat. Daca la multi le raman dupa sarbatori din cozonacul traditional romanesc pe care l-au preparat, mie din acest baigli nu imi ramane in plus si asta pentru ca se mananca foarte bine, e foarte gustos si credeti-ma : da dependenta ( as manca unul inreg deodata).

Un cozonac pe gustul meu!


Chiar daca am pus aluatul la rece tot a crapat. Cand am facut de Craciun l-am intepat pe laterale si tot a crapat. Se pare ca asa e facut cozonacul acesta sa crape la copt. Daca stiti vreun truc  ca sa nu crape la copt as vrea sa il aflu si eu.
  • Ingrediente aluat:
550 g faina de calitate superioara + faina pentru presarat masa
200ml lapte
125 g unt
7 g drojdie uscata
10 linguri zahar
2 oua + 1 ou pentru uns pe deasupra

  • Ingrediente umpluturi:
Cea cu mac: 200 g mac macinat, 5 linguri zahar, jumatate de pahar lapte
Cea cu nuca: 250 g nuca macinata, 5 linguri zahar, jumatate de pahar lapte

  • Mod de preparare:
Amestecam faina cu drojdia uscata, apoi adaugam laptele caldut, untul la temperatura camerei, ouale, zaharul si framantam aluatul. Eu am ales sa il framant la robot, dar iese bine si cu mana.

 Daca aluatul e prea moale mai adaugam faina, iar daca e prea tare mai punem lapte caldut. La mine a mai fost nevoie de faina.

Scoatem aluatul pe masa presarata cu faina si il framantam bine, daca mai e nevoie mai adaugam faina

Impartim aluatul in 4 bucati aproximativ egale si le lasam sa se odihneasca la loc rece 10 minute( la loc rece sa nu crape la copt, dar tot au crapat, se pare ca toti baigli crapa)

Cat sta aluatul la odihnit pregatim umpluturile: amestecam macul macinat cu zaharul si cu laptele pana devine o compozitie groasa si umeda. Nu trebuie sa curga.

Amestecam si nuca macinata cu zaharul si laptele. Daca mai trebuie lapte mai adaugam , dar nu mult sa nu curga.

Pe masa presarata cu faina intindem din fiecare bucata de aluat  cate o foaie dreptunghiulara
Iar peste ea punem jumatate din umplutura cu mac. Inrindem bine pe toata suprafata foii si presam usor. Procedam asa cu toate bucatile de aluat. Ne vor iesi 2 cozonaci cu nuca si 2 cu mac

Rulam foaia strans si o punem in tava tapetata cu hartie de copt

La fel facem si cu celelalte bucati se aluat

Ungem cozonacii cu  un ou batut si lasam 20 de minute sa se odihneasca la rece. Incingem cuptorul la 200 g C si punem cozonacii pentru 10 minute la foc incins, apoi micsoram la 180 g C si ii mai lasam 30 de minute sau pana sunt rumeniti frumos. Cand sunt gata ii lasam sa se raceasca complet si ii putem felia. Se feliaza mai greu pentru ca sunt crapati, dar gustul lor este nemaipomenit de bun.
Sunt grozavi de buni, si se pastreaza foarte bine in folie de plastic pentru mai mult timp.

Sursa:lalena.ro



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu